Meidän lapsettomuuspolun aikana multa on otettu kilpirauhasarvot kolmeen kertaan. S-TSH tyreotropiini jokaisella kerralla ja S-Tyroksiini Vapaa vuonna 2014. Niissä ei ole koskaan ollut häikkää ja tyreotropiini on ollut matala. Kunnes:

vuonna 2009 tyreotropiini oli 1,2
vuonna 2014 tyreotropiini oli 1,2
eilen tyreotropiini oli 2,6

Mitä ihmettä! Mistä moinen pompsahdus?! Aloitin heti googlailun ja keskusteluista löytyy tietoa, että tuon arvon tulisi olla alle 2,5, mielellään jopa alle 2, kun toivotaan raskautta tai kun taustalla on lapsettomuutta.
Muita kilpirauhaseen liittyviä arvoja ei eilen otettu, joten marssin heti aamusta lääkäriin lisätutkimusten toivossa. Työterveyslääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että normaalisti hän ei tekisi noin pienen nousun ja viitearvojen sisäpuolella olevan tuloksen kanssa välttämättä mitään, mutta kun taustalla on kalliit ja stressaavat lapsettomuushoidot, hän määrää heti miedon lääkityksen ja seurataan sen vaikutusta 6-8 viikon päästä. Jos muutosta ei ole tullut, sitten otetaan ne pari muutakin arvoa, jotka mahdollisen vajaatoiminnan tarkempaan määritykseen liittyy. Marssin siis lääkäristä ulos reseptin kanssa ja ensimmäinen Thyroxin 25mg meni suuhun jo työmatkalla. 

Soitin lääkäriin kävellessä lapsettomuusklinikallemme ja kysyin, onko heillä joku suositus tuon S-TSH:n arvoksi (että voin vedota siihen työterveydessä). Hoitaja pyysi keskustelemaan lääkärin kanssa, mutta muisti sitten mun selityksestä, että ihan kuin olisi kuullut arvon 2,5 vilahtaneen joskus keskusteluissa. Paljosta ei siis ole kyse, mutta jos sen saisi lähelle noita vanhoja arvoja, ei olisi pahitteeksi... Muitakin kilpirauhaseen viittaavia oireita siis kun kuitenkin myös on, ei vain tuo lapsettomuus.

Jos joku tietää enemmän lapsettomuudesta, keskenmenoista ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta, otan mielelläni tietoa ja hyviä linkkejä vastaan.