Lisäilin uusimmat laskutiedot hoidoista tekemääni Exceliin ja iski epätoivo - rahat alkaa olla loppu. Olin budjetoinut hoitoihimme tasan 10 000€ ja nyt on mennyt jo 8570€. En tiedä, maksaako epäonnistunut sulatuskin jotain, mutta jos päästään huhti-toukokuussa PAS:ssiin, se vie tuosta loput. Olin kuvitellut syksylle sitten vielä yhden hoidon ja salaa ajatellut säästäväni tarvittaessa sitten vielä yhteen, mutta se, että hoitomme vaihtuivat IVF:stä ICSI:iin, tarkoittaa reilut 1000€ kalliimpaa hoitoa per kerta sekä pakastus maksaa aina sen 489€ (siis se kannen avaaminen, kun sinne laitetaan jotain, tässä ei vielä edes puhuta siitä, selviääkö sieltä jotain uloskin).

1. IVF kustansi 2333€ plus lääkkeet 506€ = yhteensä 2840€
2. IVF/ICSI kustansi 3640€ plus lääkkeet 210€ (ilman korvausta 889€) = yhteensä 3850€

Tämän vuoden puolella lääkekatto tulisi täyteen vasta syksyn hoidossa (kaikki muut lääkkeet on ostettu viime vuoden puolella), eli seuraavan ICSI:n hinnaksi tulisi 3640€ plus lääkkeet 800€ = yhteensä 4440€. Se on kaukana siitä, mitä budjetissa on jäljellä, varsinkin, jos päästään toteuttamaan PAS keväällä.

Toisaalta hoitoja ja niiden tulosta ei voi laskea rahassa, mutta toisaalta on pakko. En pysty mitenkään säästämään kertaheitolla 4500€. Vaatisi niin pitkän ajan, että hoidot on jo meidän osalta (iän puolesta) ohi. Näin käy vuoden päästä keväällä ihan viimeistään (olen ylittänyt itselleni asettamani ikärajan silloin jo kahdella vuodella ja riskit alkaa olla liian suuret).

Kannattaako käyttää viimeisetki puskurivaraston pennoset näin epävarmoihin hoitoihin ja pudota niiden epäonnistuessa sekä henkisesti että varallisuuden kannalta täysin tyhjän päälle?