Tuli tuossa yhdellä palstalla juteltua erään henkilön kanssa siitä, miten uusi juttu tämä luteaalivaiheen stimulaatio kuitenkin on, vaikka lääkäri vähän antoi ymmärtää, että näitä on tehty pidempäänkin ja menestyksekkäästi.

Kun Googleen laittaa "luteaalivaiheen stimulaatio", mulle ainakaan ei tullut eteen hoidoista ensimmäistä kertaa puhuttaessa mitään (nyt tulee tämä blogi). Englanniksi materiaalia löytyy jonkun verran ja se ehkä selittää lääkärini suhtautumista asiaan - hän lukee todella paljon alan tutkimuksia ja viittaa keskusteluissa jatkuvasti siihen, miten "Belgiassa" tai "Norjassa" tai "maailmalla" on tehty tutkimus siitä, miten [ja sitten tulee pitkä sepostus jostain asiasta]. Hän siis ehkä vähän eläytyy näihin ulkomailla tehtyihin kokeiluihin ja käyttää niitä puheessaan vähän epäselvästi niin, että asiakkaalle jää kuva, että hän on itse niitä tehnyt iät ja ajat. Ensimmäisen kerran hämmästyin, kun klinikan toinen lääkäri sanoi viikko sitten, ettei heillä kukaan muu näitä edes tee ja tämä meidän lääkärikin vasta muutamia. Ja hoitaja sanoi tällä viikolla, että ilmeisesti vasta 4-5kk näitä on kokeiltu. Koekaniiniksi tässä siis sittenkin jouduin, vaikka en sitä oikein halunnut. Tätä en missään vaiheessa ymmärtänyt lääkärin puheista aiemmin.

Kuitenkin, tässä tiivistelmää luteaalivaiheen stimulaatiosta niille, joille mahdollisesti tuo sama lääkäri asian heittää ilmoille:

Normaalissa IVF:ssä pistokset aloitetaan kuukautisten alettua, yleensä kiertopäivän 2-4 tienoilla. Lääkäri tekee ensimmäisen ultran usein kp1 tai kp2 ja päättää silloin pistosten aloituspäivän. Pistoksia jatketaan yleensä 9-12 päivää, kunnes follikkelit ovat sopivan kokoisia. Tämän jälkeen ne punktioidaan ja 2-5 päivää punktiosta yksi mahdollisesti aikaan saaduista alkioista siirretään kohtuun. Odotetaan kaksi viikkoa ja tiedetään tulos.

Luteaalivaiheen stimulaatiossa alkukierrossa käytetään joko Letrozolia/Clomifeniä tai muuta kevyesti stimuloivaa lääkettä tai sen annetaan sujua kokonaan luomusti. Ovulaation tapahduttua aletaan seurata jäljelle jääneitä follikkeleja ja katsotaan niiden lukumäärä ja koko toisiinsa nähden. Jos sinne jää riittävästi reserviä keskenään saman kokoisista follikkeleista, niitä aletaan kasvattaa pistoshormoneilla ovulaation jälkeen. Itselläni todettiin 1,5-2 päivää ovulaation jälkeen, että oikealla on 7 kpl suunnilleen keskenään saman kokoisia folleja, vasenta puolta emme nähneet, se oli jossain piilossa.

Lääkärimme käsityksen mukaan nuo ovulaation jälkeiset follit ovat jo käyneet läpi luonnon valinnan, eli kroppa on päättänyt juuri ne yksilöt kasvattaa ovuloituneen munasolun kanssa. Voisi siis olettaa, että ne ovat laadultaan parempia kuin alusta asti lääkkeillä väkisin kasvatetut. Tämä toki on ihan olettamaa ja toistaiseksi vain kaunis teoria, koska tuloksia ei ole vielä riittävästi. Tarinana se oli kuitenkin niin houkutteleva, että itsekin siihen lankesin.

Noita follikkeleja nyt sitten kasvatellaan (normaalisti ne surkastuisivat pois) ja lääkärinkin mukaan kuukautiset saattavat siinä välissä tulla ja mennä, mutta niistä välittämättä pistoksia vain jatketaan. Näin kävi itsellenkin. Kuukautiset alkoivat jo 9 päivää luteaalivaiheen jälkeen (normaalikiertooni nähden 6 päivää liian aikaisin) ja tässä minä samalla vuodan, kun pistän piikkejä mahaan. Vuoto ehtii ehkä loppua, tai vähenee ainakin merkittävästi maanantain punktioon mennessä.

Punktion aikaan itse elän kiertopäivää 6, joku toinen voi elää vaikka kiertopäivää 26, joka tapauksessa se ei ole otollinen aika raskaudelle. Luteaalivaiheen stimulaatiossa keskitytään ensin saamaan hyviä soluja, sen jälkeen odotetaan kierto tai pari ja katsotaan ja seurataan, että kohtu on kaikkein vastaanottavaisimmillaan alkiolle ja vasta sitten tehdään pakastetun alkion sulatus ja siirto. Tuoresiirtoon tällä kaavalla ei siis koskaan päästä. Siinä mielessä tämä hidastaa hommia, eikä ole niin palkitsevaa. Jos tästä saadaan jotain pakkaseen asti, on aina riski, että ne eivät selviä sulatuksesta. Toki sama riski on toki tuoresiirron lisäksi saaduissakin pakkaseen menevissä soluissa, mutta tuoresiirrossa ainakin meillä on molemmilla kerroilla onnistuttu. Sulattaminen sitten puolestaan ei sujunut niin hyvin.

Tässä vielä vertailun vuoksi meidän ekan ja tokan IVF:n/ICSI:n ja tämän luteaalivaiheen stimulaation kaavat:

IVF:
Kp 1 ultra
Kp 2-9 piikitykset + 2 ultraa
Kp 11 punktio
Kp 14 alkion siirto
Emme saaneet mitään pakkaseen

IVF/ICSI:
Kp 1 ultra
Kp 2-10 piikitykset + 2 ultraa
Kp 12 punktio
Kp 15 alkion siirto + kaksi alkiota pakkaseen

Luteaalivaiheen stimulaatio:
Kp 2-6/23 Letrozol
Kp 15/23 Ovulaatio
Kp 17/23 ultra ja pistosten aloitus
Kp 22/23 ultra
Kp 1 ultra
Kp 6 punktio
Ei tuoresiirtoa (saadaanko jotain pakkaseen, on vielä arvoitus)

 

Menopur loppui, joten tänään pistän pienen annoksen (yhden naksauksen) Ovitrellea ja huomenna Gonapeptylin ja loput Ovitrellesta irroituspiikeiksi. Tämäkin on jotain uusinta uutta, että pistetään molempien hormoneiden kautta vaikuttavat irroituspiikit.

En voi kuin toivoa parasta ja pelätä pahinta. Ekalla kerralla jännitin punktiossa itse toimenpidettä, tokalla kerralla ja varsinkin nyt se operaatio on ihan pieni pieru siihen verrattuna, miten paljon mua pelottaa lopputulos solujen kannalta.